Oponki pieczone

Oponki pieczone w piekarniku to nieco inna wersja tych tradycyjnie smażonych. Nie myślcie jednak, że to wersja fit, gdyż zawierają one sporo masła i cukru. W ich składzie nie znajdziecie natomiast jajek, a twaróg zastąpiłam jogurtem naturalnym.
Duża ilość tłuszczu sprawia, że oponki mają strukturę podobną do ciast półkruchych.
Oponki z poniższego przepisu są przygotowane na słodko, więc można ich nie dekorować. Polecam jednak oblać je czekoladą, gdyż idealnie współgra ona ze smakiem oponek.
Z poniższego przepisu można zrobić 12-15 sztuk.

Oponki jogurtowe


Oponki pieczone

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
150g jogurtu naturalnego
120g masła
100g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA
30g mlecznej czekolady
20g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju


Jogurtowe oponki pieczone

Wykonanie:

- składniki powinny być z lodówki
-  mąkę i cukier puder przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do składników suchych dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz jogurt naturalny, a także ekstrakt waniliowy
- wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek grubości około 1cm
- z ciasta wyciąć kółka, np. szklanką, a w środku każdego kółka wyciąć dziurkę (jak w oponkach, ja robię to plastikową nakrętką)


Oponki pieczone

- tak uformowane oponki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- blachę z oponkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone oponki wyjąć z piekarnika, ostudzić
- obie czekolady wraz z olejem umieścić w misce i rozpuścić, umieszczając miskę nad parą wodną
- polewę lekko przestudzić, a następnie udekorować nią oponki
- oponki pozostawić do zastygnięcia polewy
- przechowywać w szczelnym pojemniku


Oponki

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie, choć bardziej jak bułeczki niż pączki ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.