Serniczki z makiem

Serniczki z makiem to moja propozycja małych wypieków na nadchodzące Święta. Takie babeczki, umieszczone w ładnych i kolorowych papilotkach, a do tego udekorowane kremem, będą bardzo ładnie prezentować się na świątecznym stole i idealnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości, gdyż nie wymagają porcjowania i można je jeść łyżeczką prosto z papilotki. Jeśli do ich upieczenia wykorzystacie sztywne foremki, nie potrzebujecie formy na muffiny.
Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 serniczków.

Serniczki


Serniczki z makiem

Składniki:

SPÓD
60g herbatników
20g masła

MASA SEROWA
600g tłustego twarogu
100g masła
120g cukru
2 jajka
6 łyżek maku
2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

KREM
300ml śmietanki 30%
300g mascarpone
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1-2 garści wiórków kokosowych


Miniserniczki z makiem

Wykonanie:

- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, na krem - schłodzone
- herbatniki rozdrobnić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem
- masę ciasteczkową wyłożyć na dno każdej papilotki, ugnieść ją łyżeczką, tworząc spód
- twaróg zemleć dwukrotnie wraz z masłem
- do twarogu dodać jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, suchy mak oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać lub krótko zmiksować


Serniczki z makiem i kremem

- masę serową wyłożyć do sztywnych papilotek (jeśli takich nie macie, w formie na muffiny należy umieścić zwykłe papilotki), wyrównać (u mnie było to około 2/3 wysokości papilotek, gdyż wykorzystałam do pieczenia duże foremki, w których zostawiłam jeszcze miejsce na krem)
- serniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni, piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy
- upieczone serniczki całkowicie ostudzić
- przygotować krem: w misce umieścić zimną śmietankę 30%, zimne mascarpone oraz domowy cukier waniliowy


Serniczki z makiem na Boże Narodzenie

- wszystko ubić na gęsty krem
- krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, udekorować wierzch serniczków
- krem posypać wiórkami kokosowymi
- tak przygotowane serniczki schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc
- przechowywać pod przykryciem w lodówce


Serniczki

5 komentarzy:

  1. Jakież piękne podanie tych serniczków <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe serniczki. Pięknie wyglądają i mogą być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i upiekę takie serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie się prezentują. Muszę takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Chcę zrobić jako mały torcik, 21 cm średnicy będzie odpowiednio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę 21cm trzeba zwiększyć ilość składników co najmniej o połowę lub nawet nieco bardziej, gdyż sernik z podanej ilości wyjdzie zbyt niski.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.