Pierniczki dyniowe

Pierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym przypadku, zastępuje w przepisie jajka.
Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej, są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby.
Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk.

Pierniki z dynią


Pierniczki dyniowe

Składniki:

CIASTO
300g mąki pszennej
200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100g masła
80g miodu
110g cukru
60ml wody
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki  domowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

LUKIER POMARAŃCZOWY
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy


Pierniczki z dynią

Wykonanie:

- w rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła
- przygotować karmel: do rondelka o grubym dnie przełożyć cukier, podgrzewać na średniej mocy palnika, aż cukier się rozpuści; UWAGA nie należy mieszać cukru, można jedynie potrząsać garnkiem


- należy uważać, żeby karmel się nie spalił, gdyż będzie miał gorzki smak
- gdy cukier się rozpuści i przyjmie karmelową barwę, należy ostrożnie wlać (może pryskać!) 60ml wody
- karmel pod wpływem wody zastygnie, należy go podgrzewać, aż ponownie się rozpuści
- gotowy karmel zdjąć z palnika, około 80ml przelać do mieszanki miodu i masła, wymieszać

Miękkie pierniczki

- do lekko ciepłej mieszanki dodać purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i sok z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać
- na koniec dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę (lub dłużej)
- schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów


- z ciasta wycinać wybrane kształty (u mnie gwiazdki), pierniczki przekładać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- gotowe pierniczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez około 10 minut
- dla pewności po upływie wskazanego czasu można sprawdzić stan upieczenia, przełamując jedno ciastko

Pierniczki od razu miękkie

- upieczone pierniczki zdjąć delikatnie z blachy, ostudzić
- ostudzone polukrować
- przyrządzić lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z pomarańczy, wszystko dokładnie utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier
- lukier powinien być średnio gęsty (na tyle rzadki, żeby móc wycisnąć wzorek na piernikach, ale na tyle gęsty, żeby po zastygnięciu wyraźnie odznaczał się kolorem od ciastek), więc jeśli konsystencja jest nieodpowiednia, należy albo dodać więcej cukru lub soku


- lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z uciętą końcówką
- na każdym pierniczku wycisnąć paski z lukru
- pierniczki pozostawić do zastygnięcia lukru
- przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym lub puszce

Pyszne pierniczki z dodatkiem dyni

9 komentarzy:

  1. nie dość, że pierniczki to jeszcze dyniowe! masz mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest straszny. Ciasto jest za płynne, a trzymałam się proporcji... Ogólnie nie wyszło, trzeba było dodać dużo więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest dobry i sprawdzony. Naiwne jest myślenie, że trzymanie się przepisu to klucz do sukcesu; każdy używa innych składników, które wpływają na konsystencję ciasta. Zapewne zostało dane zbyt rzadkie puree i stąd problem.

      Usuń
  3. Czy zrobienie karmelu jest konieczne czy mozna bezposrednio do masla i miodu wsypac cukier i podgrzac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zmiana może sprawić, że pierniczki będą bardziej słodkie, a oprócz tego należałoby ciasto rozluźnić jakimś płynem, gdyż do karmelu należy dodać wodę, a pomijając ten krok, możemy mieć za gęste ciasto.

      Usuń
    2. spróbuję może dodać mniej cukru i 50ml wody do masy? :D dam znać czy wyszło, czy katastrofa :D

      Usuń
    3. Jeżeli chodzi o kwestię słodkości, to i tak jest ona bardzo subiektywnie odczuwalna i każdy przepis warto dopasowywać do swojego gustu.
      Jeśli chodzi o konsystencję ciasta, można wodę dodać już w końcowej fazie zagniatania ciasta, będzie wtedy widać, na ile jest ono luźne i na ile jej potrzeba. No i jeszcze wspomnę, że pierniczki mogą wyjść jaśniejsze bez karmelu, można w celu ich przyciemnienia dodać nieco kakao lub cieszyć się takimi jasnymi. Życzę sukcesu i czekam na informacje 👍

      Usuń
  4. W przepisie nie ma jajek?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.