Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką to klasyka sezonowych wypieków. Struktura poniższego ciasta jest nieco inna niż w tradycyjnych wypiekach tego typu, gdyż zamiast zwykłej mąki pszennej, użyłam mąki krupczatki. Sprawia ona, że ciasto ma specyficzną, sypką strukturę, a przechowywane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.



Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

CIASTO
350g mąki krupczatki
140g masła
140g cukru pudru
120g śmietany 18%
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500-600g śliwek

KRUSZONKA
75g mąki pszennej
75g mąki krupczatki
100g cukru pudru
75g masła



Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło do kruszonki powinno być zimne
- przygotować kruszonkę: mąki przesiać, dodać do nich cukier puder i posiekane na małe kawałki zimne masło
- wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść, rozcierając składniki między palcami
- kruszonka powinna być dość sypka, ale na tyle zwarta, że można ją zagnieść w jeden lub kilka mniejszych kawałków
- ciasto na kruszonkę zafoliować, schłodzić



- śliwki umyć, przepołowić, pozbawić pestek
- miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- żółtka oddzielić od białek
- do masy maślanej dodać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć lub zmiksować
- do ciasta dodać śmietanę, wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę
- do masy dodać mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać - masa będzie bardzo gęsta
- na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać



- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, lekko wciskając je w ciasto (można je ułożyć całkiem płasko lub nieco ukośnie, wtedy zmieści się ich więcej)
- wierzch obficie posypać kruszonką
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 35-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem


3 komentarze:

  1. Mniam, ciasto ze śliwkami... Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto mega pyszne, cudownie chrupiąca kruszonka i zapach w całym domu, niebo w "gębie ",naprawdę polecam, jak dla mnie rewelacja, a piekę często, więc wiem co mówię..🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.