Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia.
Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Cisto orzechowe z owocami


Ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki:

160g mąki pszennej
100g mielonych orzechów włoskich
150g masła
120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie)
3 jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g śliwek

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia
- do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera


Ucierane ciasto orzechowe

- na koniec do masy dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć gotową masę, wyrównać
- połówki śliwek naciąć wzdłuż jeszcze raz na pół, nie przecinając skórki


- owoce układać obok siebie na cieście, skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostudzeniu pokroić w kwadraty, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Orzechowe ze śliwką

6 komentarzy:

  1. Świetne połączenie, dodatek orzechów zawsze na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proste, a zarazem smakowite ciacho - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też się tak jesiennie skojarzyło. Ale wygląda tak pysznie, że zjadłabym, nie bacząc na porę roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem ciasto z tego przepisu. Cukru dałem 90 gram, a nie 120 bo nie lubię słodkich ciast. Fajnie że autorka przepisu podpowiedziała że przy 120 jest bardzo słodko. Ciasto robi się mega szybko i jest genialne w smaku, jest to dobry i szybki przepis, sprawdzony przeze mnie i mogę go Wam polecic.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodam, że ciasto jest jeszcze lepsze jak zamienicie mąke pszenną na krupczatkę. jest wowczas bardziej kruche. Pieke wówczas 50 min, po 60 za suche wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.