Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią przypomina w smaku i konsystencji murzynka, choć jest jeszcze bardziej miękkie i wilgotne. Nie jest to ciasto typu brownie, podczas pieczenia ładnie wyrasta dzięki dodatkowi zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej.

Ciasto czekoladowe z cukinią


W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm.

Ciasto z cukinii

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

1 szklanka (160g) mąki pszennej
4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki (150g) cukru
1/2 szklanki (110g) oleju
200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek)
50g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Murzynek cukiniowy

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- cukinia powinna być starta na najdrobniejszych oczkach tarki, a następnie dość mocno odciśnięta
- jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej, ekstrakt z wanilii oraz cukinię, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką


Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią

- w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać


Ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii

- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka

Cukiniowe ciasto czekoladowe

8 komentarzy:

  1. Jak zawsze prosto i smacznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma cudownie głęboki kolor i idealną wprost konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście mocno wilgotne ciasto. Smak głęboko czekoladowy. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście mocno wilgotne ciasto. Smak głęboko czekoladowy. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. A wersje bezglutenowa da się zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale jeśli pieczesz ciasta ucierane z inną mąką i wychodzą, to polecam spróbować.

      Usuń
  6. Bardzo pyszne po raz drugi korzystam z Pani przepisu i jest bardzo dobre. W/g mnie doskonale pasuje na Boże Narodzenie bo jest dodatek cynamonu. Na wierzch dodałam jeszcze bitą śmietanę i przypomniało sie ciastko wz . Polecam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.