Kremowy sernik z jabłkami

Kremowy sernik z jabłkami swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone i śmietanki 30%. Wnętrze sernika wzbogacają jabłka, które dzięki temu, że są starte na tarce o grubych oczkach i wymieszane z masą serową, nie determinują smaku całości.
Na blogu jest już przepis na sernik z jabłkami, który Wam serdecznie polecam, ale jest on bardziej szarlotkowy niż ten, który prezentuję poniżej.
Sernik został upieczony w tortownicy o średnicy 21cm.

Kremowy sernik z jabłkami


Kremowy sernik z jabłkami

Składniki:

SPÓD
75g okrągłych biszkoptów
50g masła

MASA SEROWA
250g gęstego twarogu z wiaderka
250g mascarpone
100g śmietanki 30%
4 jajka
3 średniej wielkości jabłka (około 550g)
120g cukru
2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki soku z cytryny


Sernik jabłkowy

Wykonanie:

- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz tortownicy
- masą biszkoptową wylepić dno formy (ja robię to za pomocą łyżeczki), schłodzić przez 20 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, schłodzony spód podpiec przez około 10 minut, ostudzić


Kremowy sernik

- boki formy można posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, tylko natłuścić lub pozostawić bez niczego (wtedy po upieczeniu odcinamy sernik nożem od boków formy)
- temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą


- jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek)
- odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

Sernik jabłkowy z mascarpone

- do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko utrzeć/zmiksować
- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko ucierać (miksować) masę, na koniec dodać śmietankę oraz jabłka, krótko wymieszać, masa będzie dość rzadka
- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 60 minut do momentu, aż z wierzchu będzie ścięty i sprężysty


Sernik ze startymi jabłkami

- podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam
- jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania


- jeśli ze względu na niską temperaturę pieczenia sernik nie urósł (jest to prawidłowe i wręcz wskazane, lecz zależy to od piekarnika i tego, jak długo mieszaliśmy masę przed pieczeniem), można go od razu wyjąć
- z tortownicy po ostygnięciu zdjąć obręcz (jeśli nie smarowaliśmy niczym boków formy, odciąć sernik delikatnie cienkim nożem), sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, dopiero po tym czasie osiągnie on odpowiednią konsystencję

Sernik z jabłkami

Sernik na kremową, lekko mazistą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki jest zwarty i bardzo dobrze się kroi. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem, podniesie to nieco jego słodkość.


Twarogowe słodkości 2

7 komentarzy:

  1. Dwie pyszności we jednym. Świetny pomysł i jakże smaczny. Dawno nie jadłam sernika, jabłecznika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ciągle jest jakiś sernik, ale połączenie z jabłkami wyjątkowo mi posmakowało :)

      Usuń
  2. Mmm, ciekawy pomysł z tymi tartymi jabłkami... Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz serniki tak jak ja, to rzeczywiście możesz się poczuć kuszona ;)

      Usuń
  3. nie próbowałam sernika w takiej wersji, ale zdjęcia są bardzo zachęcające;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego zaletą jest smak, który nie jest zdominowany przez jabłka, a jednak nieco inny niż w klasycznym serniku.

      Usuń
  4. Właśnie wyciągnęłam serniczek z piekarnika.Wygląda mega cudnie.Wieczorem degustacja.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.