Chleb à la graham

Chleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej.
Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75.

chleb mieszany na drożdżach


Chleb à la graham

Składniki:

400g mąki pszennej typ 650
100g mąki żytniej typ 720
100g mąki graham typ 1850
1,5 łyżeczki soli
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
400ml ciepłej wody

olej do wysmarowania ciasta i formy

Chleb na drożdżach

Wykonanie:

- drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować
- mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki)
- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)
- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek


- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)
- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy
- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni
- na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- wyrośnięty bochenek posmarować wodą i wstawić do piekarnika (można naciąć w kilku miejscach ostrym nożem)
- chleb piec 45-55 minut do zrumienienia, pod koniec pieczenia można wyjąć bochenek z keksówki, sprawdzając stan upieczenia poprzez stukanie w spód bochenka - gotowy wypiek powinien wydawać głuchy odgłos
- chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu

domowy chleb graham

Chleb jest miękki i dość długo zachowuje swoją świeżość. W smaku przypomina zwykły chleb graham, mimo niezbyt dużej ilości mąki tego typu użytej do wypieku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.