Deser truskawkowy

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.
Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie.



Deser truskawkowy

Składniki:

7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru


Wykonanie:

- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty


Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany.

Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tylko jeść i nie patrzeć na kalorie!

      Usuń
  2. Ale pyszności :-) zjadłabym taki deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy deser świata! Zrobiłam go również z jagodami, ale z truskawkami smakuje mi lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile osób jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser przygotowywałam w dwóch dużych pucharkach widocznych na zdjęciach, można go też zrobić w kilku mniejszych szklankach czy pucharkach.

      Usuń
  5. Jeśli zrobiłam bez białej czekolady to smak będzie bardzo widoczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek mascarpone jest delikatny w smaku, więc pozbawiony dodatku białej czekolady, na pewno nie będzie słodki, ale powinien się takze dobrze komponowac z resztą składników.

      Usuń
  6. W zimie do takiego deseru zamiast owoców dodaję Truskawellę :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)