Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm.

ciasto ucierane z owocami


Ciasto ucierane z truskawkami

Składniki:

250g mąki pszennej
100g cukru
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek

ciasto ucierane z truskawkami

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia
- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować
- dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem

ciasto ucierane z sezonowymi owocami

Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.

Milion smaków truskawekLato w pełni!

15 komentarzy:

  1. Jego intensywne kolory mnie przyciągnęły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kolor! Wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię ciasto ucierane bardzo często :)
    To wygląda pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ten przepis, znam go od lat, jest prosty dobry i przede wszystkim szybki, do tego zielona herbata i mamy pełnię szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 78451]
    '//.,mnnbvcvcbnm,./sdfghjkl;'

    OdpowiedzUsuń
  7. Szacunek:) uwielbiam piec itp.kuchnia to mój żywioł.Nie mogę sie doczekac jak wypróbuje przepisy z twojego bloga;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wykorzystać przepisy, które przypadną do gustu :)

      Usuń
  8. kolejne ciasto z owocami, które mi nie wyszło. Myślałam, że to się uda, ale znów zakalec. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to kolejne ciasto ucierane, być może problem tkwi nie w przepisach, a np. w piekarniku, albo zbyt duża ilość owoców sprawia, że ciasto nie wyrasta odpowiednio.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Widocznie pieczone za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze.

      Usuń
  10. Proste, szybkie, pyszne. Świeżutkie nawet trzeciego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)