Kuleczki z płatków owsianych

Kulki z płatków owsianych to doskonała propozycja słodkiej przekąski na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie wymagają użycia piekarnika, a jedynie kilku minut gotowania, trochę więcej czasu poświęconego lepieniu kulek z utworzonej masy, a także leżakowania w lodówce, ale to już bez naszego udziału ;)
Kulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinne chłodzenie w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi. 
Z poniższego przepisu uformujecie 35-40 kuleczek.

Kuleczki owsiane z wiórkami kokosowymi


Kuleczki z płatków owsianych

Składniki:

250g masła
3/4 szklanki cukru (w tym można dać cukier waniliowy)
3-4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka lub wody
500g płatków owsianych
2-3 łyżki wiórków kokosowych

Kuleczki owsiane bez pieczenia

Wykonanie:

- zagotować tłuszcz, cukier, kakao i mleko (lub wodę)
- wsypać płatki owsiane, dokładnie wymieszać
- z ostygniętej masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych
- schłodzić w lodówce


Kulki z płatków owsianych

23 komentarze:

  1. A płatki jakie? Błyskawiczne czy zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię takie kulki z płatków owsianych, są bardzo pyszne. Można dodać cukier waniliowy do smaku. Pozdrawiam serdecznie i polecam zrobić takie pyszności.

      Usuń
  2. Zazwyczaj korzystam z płatków owsianych górskich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje!! Proszę policzyć kalorie... zdrowy domowy deser.
    Pozdrawiam
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedział Anonimowy wcinając golonkę pod piwo... ;)

      Usuń
    2. samo mowi za siebie. Zdrowy bo domowy, we wszelkich "eko" nie eko pseudo zdrowych produktach jest tyle syropu gluk-fruk i innych bajerow, ze szkoda gadac. Dlatego lepiej zrobić w domu na przyklad takie kulki, a zjedzenie 2-3 sztuk na pewno nikomu nie zaszkodzi.

      Usuń
    3. Nikt nie obiecywał, że jest niskokaloryczny a zdorowszy z pewnością od większości kupnych ciastek :-)

      Usuń
    4. Nikt nie każe jeść na kilogramy...a na pewno zdrowszy niż kupne słodycze bo bez chemii...

      Usuń
  4. z takich proporcjach kiedyś robiłam i są fantastyczne.
    Dodaję jeszcze olejek rumowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. e tam nic nowego moja mama pochodzi z cieszyna ma 72 lata

    OdpowiedzUsuń
  6. robi te ciasteczka cale zycie.na kalorie prosze sie nie patrzec, bo przez swieta kalorii sie drogie panie i panowie nie liczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz wszyscy doszukują się niskiej kaloryczności.... Czasem trzeba postawić na przyjemność xD Nikt nie mówi że trzeba od razu wszystkie zjeść samemu czy jeść je na kilogramy. Mówi to dietetyk nie fanatyk. Wszystko jest dla ludzi lecz trzeba znać umiar. No chyba że ktoś jest na diecie specjalnej, ale to już inna sprawa :) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuleczki super, ale rzeczywiście zamiast cukru można dać trochę miodu i bez masła... Też szukam przepisów które mimo wszystko nie są tak wysoko kaloryczne,ja zrobiłam płatki plus mleko, trochę miodu i kakao, wywaliłam wszędobylski cukier i masło i też są pyszne a jednak kaloryczność spada o wiele:)

      Usuń
  8. Bardzo fajny sposób na szybką i dobrą przekąskę. Na pewno spróbuję wykonać taki przepis w swoim domu. Będzie to chyba fajny pomysł na przyjęcie dla znajomych. Każdy będzie mógł spróbować kilka kuleczek. Świetny blog i oby więcej takich wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  9. To były ulubione jak były słodycze na kartki no i blok z mlekiem w proszku Miami Miami pychota

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak jak @Sloninka wyzej napisala fajny byl to deser za czasow PRL-u, zapomnialam o nim, pamietam tez szyszki i raffaelo

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo mogą być przechowywane? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczelnie zapakowane w lodówce do kilku dni na pewno. Można też je zamrozić.

      Usuń
  12. Płatki wcześniej nie gotować?

    OdpowiedzUsuń
  13. A co można użyć zamiast płatków owsianych żeby bezgluten zjadł?☺️

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam wg przepisy strasznie się rozwala
    TO SIE W OHOLE NIE TRZYMA A JAK TU ZROBIC KULECZKI HAJAHA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kluczem jest odpowiednie zagotowanie kakaowego syropu zanim się wrzuci płatki, musi lekko zgęstnieć, poza tym polecam dobrze schłodzić masę zanim zacznie się formować kulki i ugniatać je zamiast rolować

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.